Wednesday, September 8, 2010

Ül 4 Tugilahendused

Tehnoloogilisi erilahendusi vajavad eeskätt liikumis- ja koordinatsioonipuuetega inimesed. Arvutihiir on tihti liikumispuudega arvutikasutaja üks peamisi komistuskive. Hea abiline sellisel juhul on morsesisend. Morset võib arvutisse sisestada enam-vähem traditsioonilisel viisil morsevõtmega (mis sisuliselt on erikujuline lüliti), kuid sageli kasutatakse selleks ka puhumistoru (ingl k.puff switch). Torusse puhutavad õhuimpulsid registreeritakse punktide ja kriipsudena vastavalt nende pikkusele ning transleeritakse sümboliteks. Tänapäevane kahepoolse toimega puhumistoru (ingl. k. sip-and-puff switch) võimaldab oskajal inimesel sisestada teksti üsna arvestatava kiirusega.
Liikumispuudega inimestele on tugitehnoloogia vallas loodud äärmiselt palju erinevaid lahendusi. Ehkki paljudel juhtudel taandub probleem sobiva sisendseadme leidmisele, võib mõnel juhul olla tarvis ka eritarkvara. Mida raskem on puue või mida enam komponente on liitpuudel, seda rohkem tuleb sobivaima lahenduse leidmisel tööd teha. (Kikkas, K. 2009)

Suuga juhitav hiir

"Sip-N-Puff" suuga juhitav juhtkang võimaldab halvatud inimestel lihtsal ja efektiivsel viisil kontrollida hiire liigutusi ja aitab lihtsamini teostada hiire ülesandeid. Selle juhtkangi liigutused ja operatsioonid on sarnased suu liigutusele. Ekraanikursor liigub vastavalt juhtkangi juhistele. Näiteks, kui kasutaja tahab kursorit liigutada vasakule, peab ta juhtkangi suuga ka vasakule liigutama. Hiirenupu vajutus on saavutatud juhtkangi pahvimiste ja sõõmudega. Põhiliselt toimib see nagu tavaline joogikõrs.

Peaga jälgitav hiir

Peaga jälgitav tehnoloogia on alternatiiv hiirele, mis võimaldab inimesel kontrollida kursori liigutusi, kasutades ainult oma pea liigutusi. Peaga jälgitav seade saadab signaali arvutimonitorilt ja jälgib radarit, mis on paigutatud kasutaja pähe või prillidele. Kui peaga jälgitav seade on seadistatud, peegeldab kasutaja pealiigutus seda, kuhu ekraanikursor liigub. Liigutades pead vasakule, liigub hiir vasakule ning liigutades pead paremale, liigub hiir ka selles suunas. Seade tagab individuaalset kontrolli hiire liigutuste üle, kuid ei võimalda hiirevajutuse funktsiooni. Dwell Select on abistav programm peaga jälgitava süsteemi jaoks, mis võimaldab kasutajal teha hiire klikki ka lohistus-lukustus funktsiooni. Teine toetav programm töötab kui ekraanipealne klaviatuur, võimaldades kasutajal trükkida informatsiooni taotlustesse ja e-maili ning sõnatöötlust välistamaks tavalise klaviatuuri vajalikkust.

Kasutatud kirjandus:
Kikkas, K. (2009). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/Tugitehnoloogia
[2010, september 12]
Assistive Technology Aword. (2007). What is a Head tracking Mouse [2010, september 12]

2 comments:

  1. Asjalik tekst. Viitamine korrektne.Kasutatud kirjanduses pole järgitud veebilehe vormistamisnõudeid. Puudub lehe teema või autor, püüdke edaspidi sellest veast vabaneda.

    ReplyDelete