Sunday, October 24, 2010

Ül 7 Enesehinnang

Antud kursus andis mulle palju uusi kogemusi ja teadmisi. Kuigi oleme eripedagoogikat õppinud ja põhjalikult käsitlenud, sain ka siin kursusel antud valdkonnas uut infot. Tutvusin sellealaste uute interneti lehekülgedega.
Tänu infotehnoloogia arengule saab muuta erivajadustega inimeste elu.Tugilahendused, mida tänapäeva tehnoloogia võimaldab on kohati uskumatud. Küll tuleb tõdeda asajolu, mida raskem on puue, seda rohkem tuleb õige lahenduse leidmisel tööd teha. Eestis on tugilahenduste võimaluste pakkumisega lood veel kehvavõitu.
Tegelikult lugedes Tallinnas elavate puudega inimeste e-teenuste kasutamise võimaluste ja lisavajaduste uuringu raportit, tuli välja, et puuetega inimesed ei saa kasutada interneti punkte. Ei ole kohandatud nende vajadustele ja ei ole vastavaid abivahendeid: näiteks nägemis- või kuulmispuuetega inimestele.
Väljaspool Tallinnat on ilmselt olukord veel halvem. Õnneks on olemas interneti suhtlusvõrgustikud. Uurides Facebook`i võimalusi leidsin endalegi uusi võimalusi, mida pole siiani kasutanud. Kõige tähtsam, ma teadvustasin endale, mis on selliste suurte võrgustike ohud. Saan edaspidi jagada kogemusi ka erivajadustega inimestele, olema ettevaatlik oma andmete avalikustamisel, autori kaitsel jms.
Probleemiks osutus kodulehe tegemine.Veebilehekülje loomine eeldab keskmiselt suuremaid taedmisi IT vallas ja teatud tehnilist taipu. Samas ei saa seda eeldada, et kõik inimesed suudaksid arusaada seoste loomisest arvutimaailmas, nagu ei suuda teised maalida, hästi laulda või aru majandusterminitest. Inimesed on erinevad. Kuna ma iseseisvalt ei saanud antud ülesande lahendamisega hakkama, otsisin endale juhendaja. Jälgides tema näpunäited, sai ju midagi tehtud. Kuid miks ja mille jaoks ma tähti ja numbreid ritta seadsin, ei ole ma siiani lõpunui aru saanud. Kuid ettekujutus, kuidas veebilehekülgi luuakse on olemas.

2 comments:

  1. Tore, et midagi olulist siiski enda jaoks selgeks tegite ja saite. Kodulehe teema tundub praegu teile keeruline, kuid kui meie tehnoloogiline maailm muutub nii kirjuks ja programmid ning riistvara enam ei ühildu, siis on probleeme palju. Küsin, kas raatsite töötava, hea pildikvaliteediga televiisori ära visata lihtsalt sellepärast, et ta pole moodne ja võtab palju ruumi. Mõelge ka e-õppe peale, mis avab paljude erivajadustega inimeste jaoks uued võimalused, aga mis ei tohiks sõltuda arvuti vanusest ega ka internetiühenduse kiirusest.

    ReplyDelete
  2. Lisaks, teie juhendaja ei olnud õige juhendaja, kuna ta ei selgitanud miks ja mille jaoks kogu teie tehtav töö on vajalik? Tundub, et ta ei oma ettekujutust erivajadustega inimeste veebilehtede juurdepääsetavusest.

    ReplyDelete